Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στην Εκπαίδευση

H επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην Εκπαίδευση γίνεται όλο και πιο εμφανής, αναδιαμορφώνοντας τα παραδοσιακά μαθησιακά υποδείγματα και ανοίγοντας νέες δυνατότητες και προοπτικές. Η ΤΝ υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται και προσλαμβάνεται η γνώση. Μαζί όμως αυξάνονται και τα ηθικά διλήμματα από τη χρήση της νέας τεχνολογίας.


Μέσα από την ιστοσελίδα μας θα προσπαθούμε να κρατούμε ενήμερη την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Εκπαίδευσης. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα να διερευνήσει την εφαρμογή της ΤΝ στην τάξη και να μελετήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι το μετασχηματιστικό δυναμικό της ΤΝ πρέπει να καθοδηγείται από τις αρχές της ισότητας ευκαιριών και των ανθρωποκεντρικών αξιών.

Ανακοίνωση της UNESCO για την κυκλοφορία της ελληνικής έκδοσης του "Guidance on Generative AI in Education and Research"

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου κος Σπύρος Δουκάκης, συμμετείχε στην ομάδα εργασίας που ανέλαβε εθελοντικά να μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα την έκδοση “Guidance for generative AI in education and research” της UNESCO.
Η κυκλοφορία της ελληνικής έκδοσης Κατευθυντήριες γραμμές για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση και την έρευνα» αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βελτιωθούν οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές πρακτικές στην Ελλάδα.
Ο οδηγός της UNESCO για την περαιτέρω υποστήριξη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας μεταφράστηκε με την πολύτιμη συνεργασία των Μανώλη Μαυρίκη (https://www.linkedin.com/in/manolis-mavrikis-14b0574/), της Μαρίας Μαργέτη (https://www.linkedin.com/in/margetim/) και της Μαρίας Νιάρη (https://www.linkedin.com/in/maria-niari-4233948b/).
Αυτός ο οδηγός αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία του ΙΕΠ για να συνδράμει στη συζήτηση για τη διερεύνηση του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση.
Ελπίζουμε να χρησιμεύσει ως πολύτιμος πόρος για τα εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά μας ιδρύματα.
Το ΙΕΠ
• έχει οργανώσει δύο επιμορφωτικές δράσεις με θέμα "Η εκπαιδευτική Νοημοσύνη στην Τάξη. Η Τάξη της Τεχνητής Νοημοσύνης" (https://iep.edu.gr/el/deltia-typou-genika/deltio-typou-i-ekpaideftiki-noimosyni-stin-taksi-i-taksi-tis-texnitis-noimosynis-proto-diadiktyako-stroggylo-trapezi, https://iep.edu.gr/el/deltia-typou-genika/deltio-typou-i-ekpaideftiki-noimosyni-stin-taksi-i-taksi-tis-texnitis-noimosynis-deytero-diadiktyako-stroggylo-trapezi)
• συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Ωνάση για την πραγματοποίηση του AI_ducation Festival: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση (https://www.onassis.org/el/whats-on/ai-ducation-festival-artificial-intelligence-in-education)
• συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για εκπαίδευση υψηλής ποιότητας στην πληροφορική
• συνεργάζεται με 20 Συμβούλους Εκπαίδευσης Πληροφορικής, που έχουν αναλάβει την επικαιροποίηση και την ανανέωση του περιεχομένου του σχολικού βιβλίου Πληροφορικής του Γυμνασίου, ώστε να είναι σύγχρονο και ενήμερο με τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη και συνεχίζουμε "Μαζί για την εκπαίδευση" για να προσφέρουμε ευκαιρίες στα παιδιά μας ώστε να ενισχύσουν τις ικανότητές τους!

 

Δείτε τον οδηγό εδώ

 

Digital World Summit Greece: "Shaping the future of AI

Η ελληνική πρωτοβουλία για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Νέες Τεχνολογίες στο πλαίσιο του Internet Governance Forum των Ηνωμένων Εθνών σας προσκαλεί στο συνέδριο "Shaping the future of AI", το οποίο θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 28 Μαΐου 2024.

Το Digital World Summit Greece (DWS Greece) είναι μια πρωτοπόρα και δυναμική πρωτοβουλία που στόχο έχει τη δημοκρατική διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών. Ως πλατφόρμα διαλόγου συγκεντρώνει διαφορετικούς φορείς και ομάδες, διαμορφώνοντας από τη βάση προς την κορυφή πολιτικές που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, τις πλατφόρμες, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, και ευρύτερα ό,τι σχετίζεται με τον τομέα της τεχνολογίας.

Για περισσότερες Πληροφορίες https://digitalworldsummit.gr/

Ο ΟΟΣΑ επικαιροποιεί τις Κατευθυντήριες Αρχές για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ώστε να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις

03/05/2024

Η Σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης-ΟΟΣΑ (OECD Ministerial Council Meeting-MCM) του 2024 ενέκρινε αναθεωρήσεις του εμβληματικού κειμένου OECD Principles On Artificial Intelligence (ΟΟΣΑ- Κατευθυντήριες Αρχές για την Τεχνητή Νοημοσύνη). Ανταποκρινόμενες στις πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες ΤΝ, ιδίως στην εμφάνιση της γενικού σκοπού-ΤΝ (general-purpose AI) και της παραγωγικής-ΤΝ (generative AI), οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες αρχές αντιμετωπίζουν πιο άμεσα τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ΤΝ και αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας,

Περισσότερα: Ο ΟΟΣΑ επικαιροποιεί τις Κατευθυντήριες Αρχές για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ώστε να συμβαδίζουν...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισαγάγει σύντομα νέα νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισαγάγει σύντομα νέα νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη: Η νομοθετική πράξη της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο κανονισμός αυτός θα θέσει τα θεμέλια για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ.
Στην ιστοσελίδα https://artificialintelligenceact.eu μπορείτε να εξερευνήσετε να περιεχόμενο της προτεινόμενης πράξης με διαισθητικό τρόπο ή να αναζητήσετε τα μέρη που σας αφορούν περισσότερο. Περιέχει το πλήρες τελικό σχέδιο της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις 19 Απριλίου 2024 (στα ελληνικά). Θα συνεχίσει να ενημερώνεται με νεότερες εκδόσεις του κειμένου. Εδώ μπορείτε να μάθετε πώς λειτουργεί η χάραξη πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τεχνητή νοημοσύνη για τους φτωχούς. Πώς να αξιοποιηθεί η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Daniel Björkegren

Περίληψη:

Στις φτωχές χώρες, το μεγάλο ερώτημα δεν είναι το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει εκατομμύρια εργαζόμενους, αλλά το πώς δισεκατομμύρια άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι πιο μετασχηματιστικές εφαρμογές στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν θα είναι πιθανότατα εκείνες που θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους˙ θα είναι εκείνες

Περισσότερα: Τεχνητή νοημοσύνη για τους φτωχούς. Πώς να αξιοποιηθεί η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στον...

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς χρησιμοποιείται;

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναδύεται ως μια σημαντική δύναμη στον τομέα της τεχνολογίας, επιτρέποντας στις μηχανές να μιμούνται ανθρώπινες γνωστικές λειτουργίες. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στα συστήματα ΤΝ να κατανοούν το περιβάλλον τους, να λαμβάνουν αποφάσεις και να επιδιώκουν στόχους με αυτονομία. Η ΤΝ έχει ήδη επηρεάσει πολλούς τομείς, όπως οι διαδικτυακές αγορές, η ψηφιακή διαφήμιση, η αναζήτηση στο διαδίκτυο, τα έξυπνα σπίτια και πόλεις, τα αυτόνομα οχήματα και η κυβερνοασφάλεια. Η συνεχής ανάπτυξη της ΤΝ υπόσχεται να φέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή και στην κοινωνία συνολικά.

Περισσότερα: Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς χρησιμοποιείται;

Πανελλαδική διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση - Κρυπτογραφία και Μηχανική Μάθηση

Διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση που διοργανώθηκε από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Πληροφορικής από όλη την Ελλάδα την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 και ώρα 14:45 – 17:30.

“Cryptography: Defining Security and Privacy”

Katerina Sotiraki - https://sotiraki.com

Assistant Professor of Computer Science at Yale University


“A Brief Introduction to Modern Machine Learning Concepts”

Περισσότερα: Πανελλαδική διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση - Κρυπτογραφία και Μηχανική Μάθηση

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Επικοινωνία

Social Media

Χάρτης ΙΕΠ

Top