Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς χρησιμοποιείται;

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναδύεται ως μια σημαντική δύναμη στον τομέα της τεχνολογίας, επιτρέποντας στις μηχανές να μιμούνται ανθρώπινες γνωστικές λειτουργίες. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στα συστήματα ΤΝ να κατανοούν το περιβάλλον τους, να λαμβάνουν αποφάσεις και να επιδιώκουν στόχους με αυτονομία. Η ΤΝ έχει ήδη επηρεάσει πολλούς τομείς, όπως οι διαδικτυακές αγορές, η ψηφιακή διαφήμιση, η αναζήτηση στο διαδίκτυο, τα έξυπνα σπίτια και πόλεις, τα αυτόνομα οχήματα και η κυβερνοασφάλεια. Η συνεχής ανάπτυξη της ΤΝ υπόσχεται να φέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή και στην κοινωνία συνολικά.


Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει νέους ορίζοντες σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Στην υγεία, επιτρέπει την ταχύτερη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, ενώ στις μεταφορές βελτιώνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Στη μεταποίηση, οδηγεί στη δημιουργία "έξυπνων" εργοστασίων και τη βελτίωση της παραγωγής. Στη γεωργία, βοηθά στη βελτιστοποίηση της παραγωγής και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα, ενισχύοντας την ακρίβεια των πληροφοριών που λαμβάνουν οι πολίτες. Αυτά τα οφέλη αποδεικνύουν τη σημαντική επίδραση που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει πολλά οφέλη αλλά και προκλήσεις. Μια από αυτές είναι η πιθανή υποχρησιμοποίηση ή κατάχρησή της, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ευκαιριών και ανασφάλεια. Η απόδοση ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος αποτελεί επίσης πρόβλημα. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα, καθώς μπορεί να περιορίσει την ιδιωτική ζωή και να οδηγήσει σε μεροληπτικές αποφάσεις. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, χρειάζεται διαφάνεια, ρύθμιση και ευθύνη από τις εταιρείες και τους κανονιστικούς φορείς. Μόνο έτσι μπορούμε να επωφεληθούμε από τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την κοινωνία και τη δημοκρατία.
https://saferinternet4kids.gr/hot-topics/ai_tn/

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Επικοινωνία

Social Media

Χάρτης ΙΕΠ

Top