Ο ΟΟΣΑ επικαιροποιεί τις Κατευθυντήριες Αρχές για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ώστε να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις

03/05/2024

Η Σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης-ΟΟΣΑ (OECD Ministerial Council Meeting-MCM) του 2024 ενέκρινε αναθεωρήσεις του εμβληματικού κειμένου OECD Principles On Artificial Intelligence (ΟΟΣΑ- Κατευθυντήριες Αρχές για την Τεχνητή Νοημοσύνη). Ανταποκρινόμενες στις πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες ΤΝ, ιδίως στην εμφάνιση της γενικού σκοπού-ΤΝ (general-purpose AI) και της παραγωγικής-ΤΝ (generative AI), οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες αρχές αντιμετωπίζουν πιο άμεσα τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ΤΝ και αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας,

τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την ασφάλεια και την ακεραιότητα των πληροφοριών.

Με 47 μέλη πλέον, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, και με γενικό πεδίο εφαρμογής που διασφαλίζει τη δυνατότητα εφαρμογής των εξελίξεων σχετικά με την ΤΝ σε όλο τον κόσμο, οι κατευθυντήριες αρχές του ΟΟΣΑ για την ΤΝ παρέχουν ένα σχέδιο για το πλαίσιο πολιτικής σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων της ΤΝ και τη διαμόρφωση σχετικών πρωτοβουλιών. Ως πρώτη αρχή όλες οι κυβερνήσεις συνηγορούν υπέρ μιας ΤΝ που είναι καινοτόμος και αξιόπιστη και που υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις από την πρώτη υιοθέτηση των Αρχών το 2019, το Παρατηρητήριο του ΟΟΣΑ για την ΤΝ δείχνει ότι οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις παραγωγικής-ΤΝ έχουν εννεαπλασιαστεί, η ζήτηση για δεξιότητες σχετικά με την ΤΝ έχει εκτοξευθεί κατά 130% και το μερίδιο των μεγάλων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ΤΝ, κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, έχει σχεδόν διπλασιαστεί και είναι υπερτετραπλάσιο των αντίστοιχων μικρότερων. Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, περισσότερες από χίλιες πρωτοβουλίες ΤΝ σε περισσότερες από 70 χώρες και φορείς.

Αυξάνεται διαρκώς η ανάγκη ανάπτυξης και χρήσης συστημάτων ΤΝ για την αύξηση της παραγωγικότητας, την επιτάχυνση της επιστημονικής έρευνας, την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης με παράλληλη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών. Ωστόσο, οι κίνδυνοι, για παράδειγμα σχετικά με την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την ευημερία, αυξάνονται με πρωτοφανή ταχύτητα και σε πρωτοφανή κλίμακα, και γίνονται προβλήματα του πραγματικού κόσμου, όπως η διαιώνιση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων, η δημιουργία και η διάδοση εσφαλμένων και ψευδών πληροφοριών, η στρέβλωση του δημόσιου λόγου και η στρέβλωση των αγορών.

Τα βασικά στοιχεία της αναθεώρησης του ΟΟΣΑ, τα οποία διασφαλίζουν ότι οι κατευθυντήριες αρχές παραμένουν σύγχρονες, ισχυρές και κατάλληλες για το σκοπό τους, περιλαμβάνουν:

  • Αντιμετώπιση των προβληματισμών για την ασφάλεια, έτσι ώστε εάν τα συστήματα ΤΝ κινδυνεύουν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη βλάβη ή να παρουσιάσουν ανεπιθύμητη συμπεριφορά, να υπάρχουν ισχυροί μηχανισμοί και διασφαλίσεις για την παράκαμψη, την επισκευή ή/και τον ασφαλή παροπλισμό τους.
  • Ανάλυση της αυξανόμενης σημασίας της αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης και της διασφάλισης της ακεραιότητας των πληροφοριών στο πλαίσιο της παραγωγικής- ΤΝ
  • Έμφαση στην υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του συστήματος ΤΝ, που περιλαμβάνει συνεργασία με τους προμηθευτές γνώσης ΤΝ, τους πόρους που τροφοδοτούν τα συστήματα ΤΝ, τους χρήστες του συστήματος ΤΝ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς
  • Αποσαφήνιση των πληροφοριών σχετικά με τα συστήματα ΤΝ σε σχέση με ζητήματα διαφάνειας και υπεύθυνης ενημέρωσης
  • Ρητή αναφορά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ζήτημα που έχει αποκτήσει σημαντική σημασία τα τελευταία πέντε χρόνια.
  • Υπογραμμίζεται η ανάγκη συνεργασίας των συνεργαζόμενων φορέων για την προώθηση διαλειτουργικών περιβαλλόντων διακυβέρνησης και πολιτικής για την ΤΝ, καθώς ο αριθμός των πρωτοβουλιών πολιτικής για την ΤΝ παγκοσμίως αυξάνεται κατακόρυφα.

«Ο ΟΟΣΑ έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της ψηφιακής πολιτικής ατζέντας εδώ και δεκαετίες, μέσω τεκμηριωμένων συστάσεων και εκτεταμένης πολύμορφης και πολυμερούς συνεργασίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann. «Οι αρχές του ΟΟΣΑ για την ΤΝ αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη χάραξη πολιτικής για την ΤΝ, διευκολύνοντας τη διαλειτουργικότητα της παγκόσμιας πολιτικής και προωθώντας την καινοτομία με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Οι αναθεωρημένες αρχές του ΟΟΣΑ για την ΤΝ θα αποτελέσουν ένα πρότυπο για την παγκόσμια διαλειτουργικότητα της πολιτικής σχετικά με την ΤΝ και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να συμβαδίζουν με την τεχνολογία, αντιμετωπίζοντας την γενικού σκοπού-ΤΝ και την παραγωγική-ΤΝ και τις επιπτώσεις τους στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας».

Η Σύσταση του Συμβουλίου του ΟΟΣΑ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία περιλαμβάνει τις Αρχές για την ΤΝ του ΟΟΣΑ, περιέχει ορισμούς που στηρίζουν και ενθαρρύνουν τη διεθνή διαλειτουργικότητα. Οι ορισμοί της Σύστασης για ένα σύστημα ΤΝ και τον κύκλο ζωής του χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ορισμοί λαμβάνονται υπόψη στις εργασίες των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ.

Για να διαβάστε το πλήρες κείμενο σχετικά με τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΟΣΑ για την Τεχνητή Νοημοσύνη πατήστε εδώ.
Πηγή: OECD

 

 

Παραλαβή και Παρακολούθηση Αναφορών στο ΙΕΠ βάσει του ν. 4990/2022 (Α΄ 210)

Επικοινωνία

Social Media

Χάρτης ΙΕΠ

Top